4 elements

5D Balans vinden: Adieu Zelfsabotage

Nu we ons richting de vijfde dimensie begeven, zullen we meer en meer in balans gaan komen. Blijven hangen in één van de polen van de persoonlijkheid geeft het ego nog een illusie van controle over ons leven. Hoe meer we echter aan hogere uploads ontvangen, des te meer de oude ego-patronen zullen gaan wankelen. En dat is de bedoeling ook, want pas als het ego zich overgeeft aan de innerlijke leiding van ons hogere Zelf kunnen we echt onze goddelijke essentie gaan ervaren.

Op dit moment krijgen we bewust waar ons ego nog de hakken in het zand zet. Het houdt liever de touwtjes in handen, en waar ons hogere Zelf aan een touwtje gaat trekken zal het ego nog meer uit de kast trekken om controle over ons leven te houden. Dat kan heel subtiel, maar hoe dan ook is het een vorm van Zelfsabotage! Op weg naar Zelfbewustwording zal deze echter toch tevoorschijn komen en op ons eigen bordje komen te liggen.

Er kunnen duizend-en-één oorzaken en redenen liggen achter waarom je jezelf dwars zit tijdens jouw reis naar het Licht. Je bent als ziel op weg naar zelfbevrijding die jou juist uit de zwaarte wil brengen, uit alle beperkingen en uit alle dualiteit. De oorzaken van Zelfsabotage liggen in het verleden. Maar de bevrijding uit deze vicieuze cirkels dient in het hier en nu plaats te vinden. Als we los komen van de lagere frequentiewerking van de derde dimensie komt er meer plaats voor ons goddelijke Zelfbeeld!

Alle ervaringen die jouw goddelijke Zelfbeeld aan gruzelementen hebben geslagen zijn ontkrachtend en pijnlijk geweest. Om überhaupt een draai te kunnen maken is er heel veel liefde en begrip nodig. Simpelweg zeggen ‘stop dan met jezelf tegen te werken’ werkt niet zolang je zelf niet bewust hebt hoe een bepaald deel van jou jouw weg naar het Licht nog saboteert. Zelfondermijning met een harde hand willen stoppen werkt altijd averechts. Maar een compassievolle vastberadenheid kan wonderen verrichten. Daarom gaan we kijken in welke krachtenveld dit saboterende deel vastzit. Daaraan gekoppeld zit een misvormd zelfbeeld dat niet langer bij jou hoort. Op zijn zachts gezegd: het doet jou geen recht meer aan!

Misvormingen komen voort uit een disbalans die er ooit, eerst buiten jou, geweest is. Iets of iemand heeft jou uit jouw goddelijke verbinding weten te halen, waardoor jij bepaalde ervaringen kon opdoen in het polaire krachtenveld van de dualiteit. Als die disbalans niet is rechtgezet heb je die meegenomen in het vervolg van je leven(s). Je hebt de misvorming van buiten geïnternaliseerd, van jouzelf gemaakt. Een voorbeeld: als een autoritair iemand, of iemand die jij heel hoog achtte ooit tegen jou gezegd heeft dat jij zo waardeloos of zondig was dat God voor altijd boos op jou zou zijn, dan zul je het boetekleed hebben aangetrokken en er nu wellicht onbewust nog steeds mee rondlopen.

Hoe kun je de zelfsaboteur gaan doorzien en bevrijden? Via jouw hogere Zelf kun je de polaire werking van jouw eigen persoonlijkheid in balans gaan brengen. Je hebt de balans van de vier elementen nodig die inwerken op jouw persoonlijkheid: aarde, lucht, water en vuur (voor de overzichtelijkheid beperk ik me tot deze vier). Het lijkt misschien een hele klus, maar met voorbeelden wordt het eenvoudiger. Ik ga alles onder een vergrootglas leggen en de valkuilen overdrijven zodat je het nog beter kunt herkennen. Het is niet het hele verhaal, maar hopelijk biedt het je meer inzicht!

Heeft jouw persoonlijkheid teveel van het element aarde, dan kun je zwaar op de hand zijn geworden. Je maakt alles veel zwaarder en dramatischer dan het is. Je identificeert jezelf (te) graag met jouw stoffelijke vorm maar ziet snel allerlei aardse problemen en beperkingen die er vanuit een hoger perspectief niet zijn. Omdat je zwaar tilt aan de lasten van het leven raak je gefrustreerd. De zwaartekracht trekt je mee naar lagere frequenties. Omdat het niet fijn vertoeven is in die zwaarte en je het steeds benauwder krijgt ga je gemakkelijk naar buiten projecteren. Daardoor verval je in een daderrol. Pot je alles op, dan kunnen impasse, somberte, melancholie, machteloosheid en apathie het gevolg zijn. Om dit in balans te brengen heb je lucht nodig!

Heeft jouw persoonlijkheid teveel van het element lucht, dan heb je jezelf uit je aarding getrokken en zweef je liever ergens in het universum. Je vindt het moeilijk om in je lijf te zijn en de vormenwereld is niet aan jou besteed. Je zoekt veiligheid in een droomwereld en bouwt graag luchtkastelen waarin je helemaal tot je recht kunt komen! Op aarde valt er echter gemakkelijk met je te sollen en je hebt moeite om je grenzen te bewaken. Een vaste baan in de maatschappij kost je gigantisch veel moeite want je voelt je veel te transparant, kwetsbaar en wiebelig voor de harde vormenwereld. Vluchtigheid en zweverigheid, angst voor verbindingen, niet ergens je tanden in kunnen zetten, richtingloosheid, veel in je hoofd zitten en jezelf een slachtoffer voelen (“Ik heb zelf nooit geboren willen worden!”) kunnen het gevolg zijn. Om dit in balans te brengen heb je aarde nodig!

Heeft jouw persoonlijkheid teveel van het element water, dan identificeer je je graag met je gevoelskant. Obstakels in het leven vermijd je liever, discussies al helemaal. Uit zelfbescherming dobber je liever met andermans stromingen mee, met als gevolg dat je gemakkelijk van jezelf vandaan drijft, of je klampt je aan bakens buiten jezelf vast. Wat jij wilt of vindt is bijna eng om te voelen, want stel dat iemand anders het daar niet mee eens is? Je hebt het niet op weerstand, je zwemt er liever omheen. Je neigt teveel te geven, want door te geven hoop je gezien te worden en liefde te ontvangen! Besluiteloosheid, kou, burn-out, emotioneel, in je verdriet blijven hangen en slachtoffergedrag kunnen het gevolg zijn. Om dit in balans te brengen heb je vuur nodig!

Heeft jouw persoonlijkheid teveel van het element vuur, dan zul je snel heetgebakerd zijn. Je ergert je gemakkelijk aan wat er om je heen volgens jou niet klopt. Je bent kritisch en reageert je graag af naar buiten. Liefst zou je alles en iedereen willen verbeteren en schuwt daarvoor geen hoogoplopende discussie of ruzie. Liever vechten dan vluchten dus! Je verbergt de innerlijke onvrede over jezelf en de wereld gemakkelijk achter woede en boosheid. Als je die niet uit, slaat het naar binnen en kun je allerlei ontstekingen krijgen. Maar eigenlijk zit er achter je boosheid heel veel pijn en machteloosheid, en om daar bij te kunnen komen heb je water nodig.

Spreek jezelf toe vanuit de ontbrekende polaire krachten. Stel je voor hoe jij zou handelen en hoe jij je dan gaat voelen in het uiterste van de andere pool. Soms moet je even helemaal doorslaan naar de andere kant om uiteindelijk jouw eigen gouden midden te kunnen ontdekken! Want vanuit het ‘te veel van het ene’ is er altijd een verlangen in ons naar die andere pool. Als we die wel in een ander zien kunnen we ons daar hetzij aan ergeren, hetzij er enorm naar verlangen en de ander erom bewonderen. Maar besef: Alles zit ook in jou, alles is bereikbaar! Vanuit jouw goddelijke essentie kan alles in balans komen en zul jij versteld staan van Jouw Zelf!

‘Jij bent Goddelijk!’

(06-02-2024)